top of page
  • Gastblog

Alles wat je moet weten over emigreren naar Portugal

Overweeg je de stap om te emigreren naar Portugal? Je bent niet alleen, steeds meer Nederlanders en Belgen kiezen voor het goede leven onder de Portugese zon. In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie verzameld die je nodig kunt hebben om je verhuizing soepel te laten verlopen.


Dus duik erin en ga goed voorbereid op avontuur. Emigreren naar Portugal: Wat je moet weten.


Disclaimer

De informatie in dit blog is gebaseerd op zowel persoonlijke ervaring als online bronnen. Het online verzamelde materiaal is niet door ons geverifieerd en als schoolleiding zijn wij geen experts op het gebied van emigratie. Bovendien realiseren we ons dat regels en procedures soms kunnen variëren tussen gemeenten, regio's en ambtenaren. Daarom raden we iedereen aan om zelfstandig onderzoek te doen naar wat specifiek vereist is voor een succesvolle emigratie. Dit artikel heeft geen juridische status en dient slechts als richtlijn voor mogelijke uitdagingen die je zou kunnen tegenkomen.

Waar moet je aan denken als je naar Portugal wilt emigreren?


Wonen en werken in Portugal

In Portugal wonen en werken vraagt om enige voorbereiding, maar komt met vele voordelen. Het leven in Portugal is niet alleen aangenaam dankzij het milde klimaat, maar ook de arbeidsmogelijkheden zijn divers.


Van werken in de toeristische sector aan de prachtige kust, tot functies in moderne technologiebedrijven in steden als Lissabon en Porto.


Verhuizen naar Portugal betekent ook dat je moet kiezen waar je wilt wonen. Verschillende regio’s hebben hun eigen charme, met stedelijke gebieden die meer werkgelegenheid bieden en landelijke zones die rust en ruimte bieden.


Het is belangrijk om rekening te houden met de lokale cultuur en gewoontes, evenals de nabijheid van voorzieningen zoals scholen, medische zorg en boodschappen.


Kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud in Portugal zijn over het algemeen lager dan in Nederland of België. Dit geldt voor zowel de dagelijkse boodschappen als huur- en energiekosten. Het uiteten gaan in Portugese restaurants is ook opmerkelijk voordeliger.


De supermarktprijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland of België voor basisproducten zoals brood, melk en vlees. Voor lokale producten zoals wijn, olijfolie en vis zijn de kosten beduidend lager. Zeker met de recente ontwikkelingen in de lage(re) landen.


Ouders denken natuurlijk ook aan de onderwijskosten voor hun kinderen. Gelukkig zijn er diverse opties voor Nederlands onderwijs in het buitenland, waaronder op jenaplan gelijkend onderwijs, tegen redelijke kosten.


Hierbij zult u ook rekening moeten houden met zaken als gymkleding, lunch en schoolboeken.


Bij het wonen in Portugal zijn er onder andere woonlasten, zoals huur of hypotheek, gas, water en licht, internet en verzekeringen. Deze kosten kunnen per regio variëren. Net als de belastingen in Portugal die aanzienlijk verschillen van die in Nederland of België.


Vanuit ons netwerk horen wij dat het NHR programma in Portugal belastingvoordelen kan bieden voor nieuwkomers gedurende een periode van 10 jaar. Dit zou het verschil in belastingdruk aanzienlijk kunnen verminderen.


Aanmelden als resident

Het proces van aanmelden als resident in Portugal is eenvoudig en kan online gebeuren. Je moet formulieren invullen, bewijs leveren van je fysieke aanwezigheid in Portugal en een geldige ziektekostenverzekering hebben.


Je krijgt dan een tijdelijk bewijs van inschrijving dat wordt vervangen door een definitieve residentiekaart na zes maanden.


Het is belangrijk om te weten dat je als resident belastingplichtig bent in Portugal. Het NHR-programma kan mogelijk fiscale voordelen bieden voor nieuwe inwoners. Dit kan gelden voor gepensioneerden en voor werknemers.


Daarnaast heb je als resident ook toegang tot de Portugese gezondheidszorg.


Zodra je de status van resident hebt, kun je een Portugese bankrekening openen. Deze rekening is nodig om bijvoorbeeld je loon te ontvangen of huur en rekeningen te betalen. Het is ook handig om te weten dat sommige banken speciale diensten aanbieden aan expats, zoals hulp bij het opzetten van nutsvoorzieningen.


Bij De Paradijsvogel hebben we momenteel iemand in ons netwerk die hulp kan bieden bij het vertalen en organiseren van praktische zaken, zoals het aanmelden als resident, het invoeren van uw voertuig, het regelen van belastingzaken, het verkrijgen van toegang tot de gezondheidszorg, (ziektekosten)verzekeringen, verkrijgen van je fiscale (NIF) nummer (zie later) en het openen van een Portugese bankrekening.


Een Portugese bankrekening openen

Om jezelf te vestigen in Portugal, is het belangrijk om een Portugese bankrekening te openen. Dit is essentieel voor het ontvangen van salaris, betalen van rekeningen en dagelijkse bankzaken.

Het proces is vrij eenvoudig. Je kunt naar een lokale bank gaan en een afspraak maken om een rekening te openen. Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten bij je hebt, zoals je identificatiebewijs, bewijs van adres en bewijs van inkomen.


De bank zal je helpen bij het invullen van de benodigde formulieren en het openen van de rekening. Binnen een paar dagen krijg je je bankpas en kun je beginnen met het beheren van je financiën in Portugal.


Ziektekostenverzekeringen en gezondheidszorg

Om ervoor te zorgen dat je goed bent gedekt in geval van ziekte of medische noodgevallen, is het essentieel om te begrijpen hoe het zorgsysteem werkt in Portugal. In Portugal is de gezondheidszorg van hoge kwaliteit en toegankelijk voor alle burgers, ongeacht hun nationaliteit.

Je hebt recht op gratis basiszorg wanneer je bent ingeschreven bij het Portugese nationale gezondheidsstelsel (SNS), maar het kan ook verstandig zijn om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten voor extra dekking.


Als je in aanmerking komt voor staatszorgverzekering, kun je bij een lokale gezondheidscentrum (Centro de Saúde) een huisarts kiezen en een gezondheidskaart aanvragen. Met deze kaart kun je gratis medische consulten, behandelingen en medicijnen ontvangen.


Houd er echter rekening mee dat specialistische zorg vaak beperkt kan zijn en dat er lange wachttijden kunnen zijn voor niet-urgente behandelingen.


Daarnaast kun je ervoor kiezen om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit geeft je toegang tot een breder scala aan medische diensten en ziekenhuizen, evenals kortere wachttijden.

Het is belangrijk om te controleren welke behandelingen precies worden gedekt door je verzekering voordat je een polis afsluit. Het kan verstandig zijn hier hulp bij te krijgen van iemand die al langer in Portugal leeft.


Voordelen van het wonen in Portugal

Het eenvoudigere leven, goedkoper dan Nederland en aangenamere temperaturen en prachtige natuur.


Het eenvoudigere leven

Emigreren naar Portugal biedt veel voordelen, waaronder het genieten van een eenvoudiger leven. In Portugal draait het leven minder om stress en haast. Hier heb je de tijd om te ontspannen, te genieten van de natuur en quality time door te brengen met je gezin.

Het eenvoudigere leven betekent ook dat je kunt profiteren van een lagere kosten van levensonderhoud. Daarnaast is er in Portugal een sterke gemeenschapszin, waardoor je snel contact kunt maken met andere expats en lokale bewoners.


Bij De Paradijsvogel streven we er ook nadrukkelijk naar een community driven school te zijn. Dit draagt bij aan een gevoel van samenhorigheid en maakt het makkelijker om je thuis te voelen in dit prachtige land.

Wonen in Portugal biedt ook de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte van Nederland of België. Hier kun je genieten van aangenamere temperaturen en een prachtige natuurlijke omgeving.


Goedkoper dan Nederland

Wonen in Portugal kan goedkoper zijn dan in Nederland. Het leven in Portugal is over het algemeen betaalbaarder, vooral als het gaat om de kosten van levensonderhoud. Gemiddeld gezien zijn de prijzen voor boodschappen en andere dagelijkse benodigdheden lager dan in Nederland.

Ook de kosten voor huisvesting kunnen aanzienlijk goedkoper zijn, vooral als je buiten de grote steden woont. Dit betekent dat je meer waar voor je geld krijgt en misschien een hogere levensstandaard kunt hebben in Portugal, terwijl je minder uitgeeft.


Aangenamere temperaturen en prachtige natuur

In Portugal geniet je van aangenamere temperaturen en prachtige natuur. Het klimaat is milder dan in Nederland en België, waardoor je het hele jaar door buitenactiviteiten kunt ondernemen.

De zomers zijn warm en zonnig, terwijl de winters mild zijn. Je kunt genieten van lange stranddagen en prachtige wandelingen maken in de bergen of langs de kust. Daarnaast heeft Portugal een diverse en adembenemende natuur, variërend van groene valleien tot ruige kliffen.

Of je nu wilt surfen, wandelen of gewoon van het buitenleven wilt genieten, Portugal biedt voor ieder wat wils.


Naast het aangename klimaat staat Portugal ook bekend om zijn prachtige natuur. Het land heeft verschillende nationale parken waar je kunt genieten van ongerepte bossen, adembenemende watervallen en indrukwekkende uitzichten.


Nadelen van het wonen in Portugal

Er zijn enkele nadelen verbonden aan het wonen in Portugal waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is de taalbarrière een uitdaging, vooral als je geen Portugees spreekt. Hoewel, zeker in toeristische gebieden zoals de Algarve veel Portugezen Engels spreken, kan het moeilijk zijn om te communiceren in bepaalde situaties, zoals bij administratieve taken of bij het zoeken naar werk.


Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het gezondheidszorgsysteem in Portugal anders is dan in Nederland of België. Hoewel de zorg over het algemeen van goede kwaliteit is, kunnen wachtlijsten langer zijn en kunnen er mogelijk extra kosten voor niet-ingezetenen in rekening worden gebracht.

Ten slotte moet je ook bewust zijn van het lagere salarisniveau in Portugal in vergelijking met Nederland of België.


Een ander nadeel is de bureaucratie in Portugal. Het proces van het verkrijgen van residentie- en arbeidsvergunningen kan langdurig en ingewikkeld zijn. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je snel wilt settelen en aan de slag wilt gaan met je nieuwe leven in Portugal.


Daarnaast moet je er rekening mee houden dat sommige dagelijkse voorzieningen mogelijk anders zijn dan wat je gewend bent. Bijvoorbeeld, sommige Nederlandse producten kunnen moeilijk te vinden zijn in lokale supermarkten, en bepaalde diensten kunnen minder efficiënt zijn dan verwacht.

Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en bereid te zijn om je aan te passen aan de Portugese manier van leven.


Verhuizen naar Portugal: Wat moet je regelen

Bij het verhuizen naar Portugal zijn er verschillende zaken die je moet regelen. Van het verhuizen van je inboedel tot het aanvragen van een (NIF) fiscaal nummer.


Hoe gaat een verhuizing naar Portugal in zijn werk

Bij het plannen van een verhuizing naar Portugal zijn er verschillende stappen die je moet volgen. Ten eerste moet je je inboedel naar Portugal verhuizen. Dit kan gedaan worden door een verhuisbedrijf in te schakelen of zelf een verhuiswagen te huren.


Daarnaast moet je een fiscaal nummer, ook bekend als NIF, aanvragen in Portugal. Dit nummer is essentieel voor veel administratieve zaken, zoals het openen van een bankrekening en het registreren van jezelf als resident.


Denk ook aan kosten zoals huur of hypotheek, boodschappen en nutsvoorzieningen. Deze zijn over het algemeen lager dan in Nederland en Belgie.


Je inboedel verhuizen naar Portugal

Verhuizen naar Portugal kan een spannende en uitdagende ervaring zijn, vooral als het gaat om het verhuizen van je inboedel.


Je kunt ervoor kiezen om een verhuisbedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen. Zij kunnen alles regelen, van het inpakken en transporteren van je spullen tot het afleveren bij je nieuwe huis in Portugal.


Een andere mogelijkheid is om zelf je spullen te verhuizen met behulp van een verhuiswagen of aanhangwagen. Dit is misschien wat meer werk, maar het kan ook kostenbesparend zijn.


Kosten van een verhuizing naar Portugal

Het verhuizen naar Portugal zelf brengt uiteraard kosten met zich mee. Een van de belangrijkste kostenposten is het transport van je inboedel naar Portugal.


Dit kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je wilt meenemen en de afstand tussen Nederland en Portugal. Daarnaast moet je rekening houden met eventuele douanerechten en andere administratieve kosten bij het importeren van je spullen.


Naast het transport moet je ook denken aan andere kosten, zoals het regelen van de benodigde documenten en vergunningen, het vinden van een geschikte woning en het inschrijven bij gemeente.

Het is verstandig om vooraf een budget op te stellen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Als je gaat verhuizen naar Portugal, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van levensonderhoud. Over het algemeen liggen de kosten voor levensmiddelen en huisvesting in Portugal lager dan in Nederland.


Het aanvragen van het fiscale (NIF) nummer in Portugal

Om te kunnen wonen en werken in Portugal, is het aanvragen van een fiscaal (NIF) nummer een belangrijk onderdeel. Dit nummer wordt gebruikt voor belastingdoeleinden en is essentieel voor allerlei administratieve taken in Portugal.


Het aanvragen van een NIF nummer kan gedaan worden bij de lokale Finanças (belastingdienst) of via een notaris. Het is belangrijk om de benodigde documenten, zoals een geldig identiteitsbewijs en bewijs van adres, mee te nemen bij de aanvraag.


Zodra je het NIF nummer hebt ontvangen, kun je beginnen met het regelen van andere belangrijke zaken, zoals het openen van een bankrekening en het inschrijven als resident.

Het verkrijgen van een fiscaal (NIF) nummer in Portugal is een relatief eenvoudig proces, maar het is essentieel om dit op tijd te regelen, vooral als je van plan bent om langer in Portugal te blijven.

Het NIF nummer zal niet alleen nodig zijn voor belastingdoeleinden, maar ook bij het kopen van onroerend goed, het afsluiten van een ziektekostenverzekering en het verkrijgen van andere diensten in Portugal.


Gemiddelde kosten per maand

De gemiddelde kosten per maand in Portugal kunnen sterk variëren, afhankelijk van waar je woont en je levensstijl. Over het algemeen liggen de kosten echter lager dan in Nederland of België.


Voor een gemiddeld gezin kunnen de totale maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld huur, boodschappen, rekeningen en vervoer tussen de €1000 en €2000 euro liggen. Dit kan natuurlijk hoger of lager zijn, afhankelijk van factoren zoals de grootte van je huis en de regio waarin je woont.

De prijzen voor basisbehoeften, zoals voedsel, zijn meestal redelijk betaalbaar.


Als het gaat om huisvesting, zijn de huurprijzen in Portugal over het algemeen lager dan in Nederland of België, vooral als je buiten de grote steden woont. Het is belangrijk om rekening te houden met extra kosten, zoals water-, elektriciteits- en gasrekeningen, die in Portugal ook veelal lager zijn maar kunnen variëren afhankelijk van je verbruik.


Supermarktprijzen in Portugal

Supermarktprijzen in Portugal kunnen een belangrijk aspect zijn om rekening mee te houden wanneer je overweegt om naar Portugal te emigreren. Over het algemeen waren de supermarktprijzen tot een aantal jaar geleden in Portugal redelijk vergelijkbaar met die in Nederland en België.


De kosten kunnen echter wel verschillen, afhankelijk van waar je boodschappen doet en welke producten je koopt.

De kosten van basislevensmiddelen zoals brood, melk, groenten en fruit zijn over het algemeen redelijk betaalbaar in Portugal. De prijzen kunnen echter variëren tussen verschillende supermarktketens en regio's.


Het is dus een goed idee om de prijzen te vergelijken voordat je beslist waar je wilt gaan winkelen. Daarnaast zijn er ook goedkopere alternatieven zoals lokale markten waar je verse producten kunt vinden tegen lagere prijzen.


Naast de basislevensmiddelen is het belangrijk om rekening te houden met de prijzen van andere producten in de supermarkt, zoals alcohol, vlees en zuivelproducten. Deze producten kunnen over het algemeen duurder zijn dan in Nederland of België.


Woonlasten in Portugal

De woonlasten in Portugal zijn over het algemeen lager dan in Nederland en België. Het is vaak mogelijk om een ruime woning te huren of kopen voor een redelijke prijs. De huurprijzen variëren afhankelijk van de locatie, maar over het algemeen zijn ze lager dan in de grote steden van Nederland.

Als je ervoor kiest om een woning te kopen, zijn de prijzen ook vaak betaalbaarder dan in Nederland. Naast de huisvestingskosten zijn ook de energiekosten en waterkosten vaak goedkoper in Portugal.

Dit kan leiden tot lagere maandelijkse woonlasten en meer financiële ruimte om van het leven te genieten in dit prachtige land.


Het is belangrijk op te merken dat de kosten van levensonderhoud in Portugal kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke levensstijl en de regio waarin je woont. Het is altijd verstandig om onderzoek te doen naar de prijzen en tarieven die specifiek zijn voor jouw situatie.


Belastingen in Portugal

Belastingen spelen een belangrijke rol voor wie naar Portugal wil emigreren. Als je in Portugal woont, moet je belasting betalen over je inkomen en bezittingen. Het Portugese belastingstelsel kan anders zijn dan het belastingstelsel in Nederland of België, dus het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden.


Het is verstandig om een belastingadviseur of accountant in te schakelen die bekend is met de Portugese belastingwetten om ervoor te zorgen dat je aan je fiscale verplichtingen voldoet.

Als je emigreert naar Portugal, kun je als eerder beschreven mogelijk profiteren van speciale belastingregelingen, zoals het Non-Habitual Resident (NHR) programma. Dit programma kan gunstig zijn voor o.a. gepensioneerden en professionals die in Portugal willen wonen en werken.


Het NHR-programma biedt belastingvoordelen, zoals een laag belastingtarief op buitenlandse pensioenen en inkomsten uit arbeid. Het is echter belangrijk om de voorwaarden en vereisten van het programma te begrijpen voordat je besluit hiervan gebruik te maken.


Belastingen kunnen aanzienlijk bijdragen aan de kosten van levensonderhoud in Portugal. Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende belastingen, zoals inkomstenbelasting, onroerendgoedbelasting en btw, wanneer je je budget plant.


Het NHR-programma in Portugal

Het NHR (Non-Habitual Resident) programma in Portugal is volgens ons netwerk een aantrekkelijke optie voor veel Nederlanders en Belgen die willen emigreren naar Portugal. Met dit programma kunnen expats genieten van gunstige fiscale voordelen.


Wat we horen over het NHR-programma: Als je in aanmerking komt, betaal je gedurende 10 jaar slechts 20% belasting over je inkomsten uit het buitenland. Dit omvat onder andere pensioenen, rente, dividend en winsten uit verhuur.


Bovendien zijn sommige inkomsten zelfs volledig belastingvrij. Dit programma maakt het dus financieel aantrekkelijk om in Portugal te wonen en werken.


Om in aanmerking te komen voor het NHR-programma, moet je voldoen aan bepaalde criteria. Je moet bijvoorbeeld minimaal 183 dagen per jaar in Portugal verblijven en jezelf als fiscaal resident registreren.


Voordelen van wonen in Portugal

Wonen in Portugal heeft veel voordelen. Ten eerste biedt het een eenvoudiger leven. Het tempo is over het algemeen wat rustiger en de mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Daarnaast is het leven in Portugal goedkoper dan in Nederland, wat betekent dat je meer kunt genieten van je geld.

Ook zijn de temperaturen aangenamer en kun je genieten van prachtige natuur. Van glooiende heuvels tot idyllische stranden, Portugal heeft het allemaal. Kortom, wonen in Portugal biedt een ontspannen levensstijl, lagere kosten en een prachtige omgeving om van te genieten.


Nadelen van wonen in Portugal

1. De hoogte van het minimumloon in Portugal is lager dan in Nederland en België, waardoor het soms moeilijk kan zijn om rond te komen. Daarnaast zijn de gemiddelde salarissen over het algemeen lager dan in andere Europese landen.

2. Het bureaucratische proces kan soms frustrerend zijn. Het aanvragen van documenten, zoals een residentiekaart of een Portugese bankrekening, kan veel tijd en geduld vergen. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn en genoeg tijd in te plannen voor deze administratieve taken.

3. Hoewel de gezondheidszorg in Portugal over het algemeen van een goede kwaliteit is, kunnen wachttijden voor niet-urgente behandelingen soms lang zijn. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en een goede ziektekostenverzekering af te sluiten.

4. De Portugese taal kan een barrière vormen voor Nederlanders en Belgen die geen Portugees spreken. Het kan lastig zijn om bijvoorbeeld medische afspraken te maken of officiële documenten te begrijpen als je de taal niet beheerst.

5. Tot slot kunnen Nederlandse en Belgische kinderen die naar Portugal verhuizen, kunnen moeite hebben met de overgang naar het Portugese schoolsysteem. De onderwijsmethoden en curriculum kunnen anders zijn dan wat ze gewend zijn, wat aanpassing kan vergen. Ook om deze reden kan Nederlandstalig onderwijs, zoals bij De Paradijsvogel voor een zachte landing voor uw kind zorgen.


Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen voordat je besluit om naar Portugal te emigreren.


AOW en emigreren naar Portugal

Bij het emigreren naar Portugal is het belangrijk om te weten hoe het zit met de AOW. Nederlanders en Belgen die in Portugal gaan wonen, behouden namelijk hun recht op AOW-uitkering.

Dit betekent dat je ook in het buitenland maandelijks een bedrag ontvangt. Het is echter wel belangrijk om op tijd je verhuizing door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zodat zij op de hoogte zijn van je nieuwe adres in Portugal.


Wanneer je in Portugal woont, krijg je jouw AOW-uitkering op je Portugese bankrekening gestort. Het is dus belangrijk om een Portugese bankrekening te openen zodra je bent geëmigreerd.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de hoogte van de AOW-uitkering jaarlijks wordt aangepast aan de kosten van levensonderhoud in Portugal. Dit kan betekenen dat het bedrag dat je ontvangt niet gelijk is aan wat je zou ontvangen als je in Nederland zou blijven wonen.

Het is verstandig om contact op te nemen met de SVB voordat je gaat emigreren, zodat zij je kunnen informeren over alle details met betrekking tot de AOW en emigratie naar Portugal.

Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en kun je zorgeloos genieten van je nieuwe leven in Portugal.


Het importeren van huisdieren en auto's naar Portugal.

Huisdieren en auto's importeren naar Portugal is een belangrijk aspect om te overwegen bij het emigreren. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je huisdier voldoet aan de vereisten van Portugal, zoals vaccinaties en een gezondheidsverklaring van een dierenarts.

Het is ook verstandig om contact op te nemen met een betrouwbare transporteur die ervaring heeft met het importeren van huisdieren. Wat betreft auto's, moet je ervoor zorgen dat je voertuig voldoet aan de technische eisen van Portugal.


Zodra je in Portugal bent aangekomen, moet je je huisdier registreren bij de dierenarts en je auto laten registreren bij de Portugese autoriteiten. Het is raadzaam om je goed voor te bereiden en alle benodigde documenten op orde te hebben voordat je huisdieren en auto's naar Portugal importeert.


Veelgestelde Vragen

1. Hoe lang duurt het om naar Portugal te emigreren?

Het proces van emigreren naar Portugal kan variëren, afhankelijk van individuele omstandigheden en de benodigde documentatie. Het kan enkele maanden duren voordat alle vereiste stappen zijn afgerond.

2. Hoe zit het met gezondheidszorg in Portugal?

Portugal heeft een universeel gezondheidszorgsysteem dat openstaat voor alle inwoners, inclusief buitenlanders met een legale verblijfsstatus. Het kan verstandig zijn om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten voor extra dekking.

3. Moet ik de Portugese taal spreken om in Portugal te emigreren?

Hoewel het handig is om de Portugese taal te spreken voor een soepelere integratie en communicatie, is het niet absoluut noodzakelijk. Veel Portugezen spreken ook Engels, met name in toeristische gebieden of grote steden.


781 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page