top of page
  • Foto van schrijverLilian Dekkers

Emigreren met kinderen is geen wedstrijd

Voor het eerst in mijn leven, in ons leven, hebben we moeite om de plek waar we zijn achter te laten. In de afgelopen vier maanden dat we in Portugal hebben gewoond, ons dagelijks leven opnieuw hebben vormgegeven, zijn we er echt aan gehecht geraakt. 


Het is hier gewoon genieten, zoveel meer echt genieten van het dagelijkse leven! Natuurlijk maakt het klimaat een groot verschil ten opzichte van Nederland en ook het daglicht! Daar worden wij nou eenmaal net wat blijer van! Maar ook de Portugese manier van leven, waar het allemaal niet op een dag aankomt. Waar elke dag tijd genomen wordt om ’s ochtends te genieten van een koffietje bij een Pastelaria op de hoek. Voor 80 cent per kopje of  voor 1,50 als je bij de koffie een pastel de nata neemt bij wijze van ontbijt. Waar je geen Portugees zonder een fles wijn de supermarkt ziet verlaten (of gerust een paar meer).  


Het is hier zoals Lilian Dekkers (directrice van de Paradijsvogelschool waar onze dochter naar toe gaat) in podcast #6 van Debby van der Mije zo mooi zei: ‘er is hier geen wedstrijd’. 


De afgelopen vier maanden hebben ervoor gezorgd dat we als gezin meer naar elkaar toe gegroeid zijn. Samen met onze dochter Renske dit avontuur beleven heeft onze band nog sterker gemaakt.


Voor haar was het avontuur extra groot omdat ze opeens in het buitenland naar school ging. Een Nederlandse basisschool, dat wel! Sterker nog, we hebben op basis van de potentiële Nederlandse basisscholen die er buiten Nederland zijn, bepaald naar welk land we toe wilden. En tot onze grote verbazing bleek er in heel Spanje geen Nederlandse school te zijn, maar in Portugal wel! En konden we kiezen uit twee verschillende, wat een luxe!


Op afstand is de keuze best lastig te maken en dus hebben we op basis van mailcontact en telefonisch contact ons gevoel gevolgd en de keuze gemaakt voor de Paradijsvogelschool. 


De manier waarop het onderwijs hier wordt vormgegeven, binnen de kaders die er zijn, sprak ons erg aan en dat bleek ook in de realiteit! Renske moest in het begin natuurlijk even wennen, maar na een week of 3 werd de Paradijsvogel school al snel het nieuwe normaal. En heeft ze zich ook heel goed ontwikkeld. Haar nieuwsgierigheid werd duidelijk geprikkeld en ze leerde heel snel, heel veel nieuwe dingen. De manier waarop verschillende thema’s zoals de Amerikaanse verkiezingen en de waterkringloop zijn behandeld vonden wij erg verrassend. Thema’s waarbij de hele school betrokken werd en alle kinderen op hun eigen niveau aan bedroegen. Ontzettend leuk om die ontwikkeling te zien!


We zijn blij dat we een kleine bijdrage hebben kunnen doen aan de groei van de Paradijsvogelschool en wensen dat deze school in de toekomst verder mag groeien en kinderen stimuleert om ondernemer te zijn van hun eigen leven!


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page