top of page
  • Foto van schrijverLilian Dekkers

Update: onderwijslicentie of niet?

Bijgewerkt op: 4 jun.

De originele versie van juni 2023 is in mei 2024 geupdate.


Geen enkele school bezit een onderwijslicentie. De Paradijsvogel heeft daarom ook geen onderwijslicentie. Een school kan geen onderwijslicentie hebben. Alleen personen kunnen wel bevoegd of niet bevoegd zijn voor het verzorgen van onderwijs.


Wat is de verwarring?

De verwarring zit 'm in wat de Onderwijsinspectie van een school - die valt onder het toezicht van de Onderwijsinspectie - eist, en de woorden 'onderwijslicentie' en leerplicht.


Een onderwijslicentie is een term die gebruikt wordt voor leveranciers van diensten die afgenomen kunnen worden door een onderwijsinstantie. De onderwijsinstantie neemt dan een onderwijslicentie af. Van bijvoorbeeld Microsoft of andere software leveranciers of dienstverleners uit een andere productgroep.


Leerplicht is de verplichting voor alle kinderen tussen de 5 en 16 jaar - die in Nederland ingeschreven staan - om onderwezen te worden, op een school of via (geregistreerd) thuisonderwijs.


De Paradijsvogel, leerplicht en kwaliteit

De Paradijsvogel werkt continu aan de kwaliteit van haar organisatie en onderwijs. En volgt daarbij nauwgezet de voorwaarden uit "onderzoekskader - voor toezicht op Nederlandse scholen in het buitenland".


Let op: omdat we nog niet aangesloten zijn bij de NOB vallen we nog niet onder het toezicht van de Onderwijsinspectie. Op eigen initiatief dragen we (alvast) zorg voor het in orde maken en op orde houden van alle voorwaarden en vereisten die de Onderwijsinspectie van een goede school verlangt.


De Onderwijsinspectie helpt scholen daarbij door kwaliteitsgebieden op te stellen rondom 3 belangrijke vragen:

  • Leren de leerlingen genoeg?

  • Krijgen de leerlingen goed les?

  • Zijn de leerlingen veilig?


Bij De Paradijsvogel kunnen we volmondig "Ja" antwoorden op alle drie de vragen. We nemen jullie in het onderstaande deel van dit blog mee, langs de voorgeschreven kwaliteitsgebieden, waarom dat zo is.


Kwaliteitsgebied 1 Onderwijsproces

  1. Het aanbod bereidt leerlingen voor op vervolgonderwijs en de samenleving.

  2. De school volgt de ontwikkeling van leerlingen zodanig dat zij een ononderbroken ontwikkeling kunnen doorlopen.

  3. Het didactisch handelen van de docenten stelt leerlingen in staat tot leren en ontwikkelen.

  4. Leerlingen die dat nodig hebben, ontvangen extra aanbod, ondersteuning en begeleiding.

  5. De school werkt samen met relevante partners om het onderwijs voor haar leerlingen vorm te geven.


Kwaliteitsgebied 2 Schoolklimaat

  1. Schoolleiding en docenten dragen zorg voor een veilige omgeving voor leerlingen.

  2. De school heeft een ondersteunend pedagogisch klimaat.

Kwaliteitsgebied 3 Onderwijsresultaten

  1. De school behaalt met haar leerlingen onderwijsresultaten die ten minste in overeenstemming zijn met de gestelde norm.

  2. De bestemming van de leerling na het verlaten van school is bekend en voldoet aan de verwachtingen van de school.


Kwaliteitsgebied 4 Kwaliteitszorg & ambitie

  1. Het bestuur en de school hebben een stelsel van kwaliteitszorg ingericht en verbeteren op basis daarvan het onderwijs.

  2. Het bestuur en haar school kennen een professionele kwaliteitscultuur en functioneren transparant en integer.

  3. Het bestuur en haar school leggen intern en extern toegankelijk en betrouwbaar verantwoording af over doelen en resultaten en voeren daarover actief een dialoog.


Kwaliteitsgebied 5 Financieel beheer

  1. Het bestuur is financieel gezond en kan op korte en langere termijn voldoen aan haar financiële verplichtingen.


Bij de vijf kwaliteitsgebieden horen enkele documenten (Schoolgids, Schoolplan en daarin het vermelden van Klachtenregeling, Meldcode, eigen ambities en behaalde resultaten), bevoegdheden (mogen de docenten wel voor de klas staan volgens Nederlandse wetgeving?) en onderwijstijd (gaan de leerlingen voldoende naar school?).


Documenten

Schoolgids (versie 1 was gereed in juni 2023, versie 4 mei 2024)

Schoolplan (gereed juni 2024)


Bevoegdheden

De Paradijsvogel heeft nu drie bevoegde docenten, waarvan één ook met een eerstegraads bevoegdheid, elk met een eigen specialisatie en een Portugese onderwijsassistente.


Onderwijstijd

  1. De schooltijden van De Paradijsvogel zijn: maandag tot en met donderdag van 8:30 - 15:00 en vrijdag van 8:30 - 13:00.

  2. In schooljaar 2024 - 2025 gaan de leerlingen 37 weken naar school, dat zijn 165 dagen en 1071 uur.

  3. 1071 x 8 schooljaren = 8568 schooluren. Nederlandse wetgeving schrijft over 8 leerjaren minimaal 7520 uur voor.

2. De Paradijsvogel registreert zowel absentie en ontwikkeling in Parnassys - leerlingvolgsysteem. 



En de licentie van de NOB dan?

Zoals aangegeven kan een school niet over een onderwijslicentie beschikken. Daarnaast voorziet de NOB niet in licenties, maar in aansluitingen. Een soort keurmerk voor Nederlandse scholen in het buitenland.


In een Schoolplan beschrijft een school de (onderwijs)doelen waaraan gewerkt wordt, hoe wordt omgegaan met financiën, personeel, feedback & verantwoording - hoe de school zich ontwikkelt en wat de school ambieert. Het is als het ware een soort ontwikkelplan voor de school zelf, een meerjarig beleidsplan, inclusief financiële planning, duurzaamheid van de organisatie, personele planning, enz.


Update juni 2024: het Schoolplan (plus bijlagen) is in behandeling bij het NOB.


En dus?

Wij vinden De Paradijsvogel natuurlijk de leukste en beste school. Ons advies is echter: ga 'schoolproeven', informeer jezelf, doe onderzoek, vraag het Schoolplan en andere documenten op, ervaar, voel en stem af. Dan kom je tot de beste keuze voor je kind(eren) en jullie situatie. We zullen communiceren wanneer ons Schoolplan af is. Deze zal dan net als de Schoolgids te downloaden zijn.


126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page